Checklist selectie database monitoring tools

file 4checklist

De betrouwbaarheid en beschikbaarheid van databases zijn belangrijker dan ooit tevoren. Organisaties krijgen dus telkens meer behoefte aan slimme oplossingen voor het beheer en de optimalisatie van hun databases. Maar aan welke eisen moet deze tooling voldoen, welke features en functies moeten zij bieden? Quant ICT heeft hier veel ervaring mee en dat delen we graag met u.

Proactieve database monitoring
Om te beginnen moet de tool uw database proactief monitoren om problemen tijdig te onderkennen en voorkomen. Er moeten automatisch gegevens worden verzameld en vastgelegd over diverse aspecten van de database. Die informatie moet worden geïnterpreteerd en bijvoorbeeld vertaald naar waarschuwingen voor beheerders. Deze informatie moet ook beschikbaar zijn voor het onderzoeken van de oorzaak van problemen en verstoringen – een taak die in het verleden handwerk voor de DBA betekende.

Inzicht
De gekozen oplossing moet gedetailleerd inzicht bieden om problemen snel te kunnen aanwijzen en diagnosticeren. Hierdoor wordt het mogelijk storingen zoveel mogelijk te voorkomen, in plaats van ze te moeten oplossen. Verder moet het mogelijk zijn de historische situatie van een database te tonen, bijvoorbeeld bij de vraag ‘ik had vannacht om 2 uur een probleem, kan je me vertellen wat er aan de hand was?’.

Lifecycle beheer van de database
De database moet gedurende de volledige lifecycle kunnen worden beheerd, om performance te kunnen blijven garanderen. Vroeg of laat zal elke database vervuilen, gefragmenteerd raken of gereorganiseerd moeten worden doordat de business en applicaties andere eisen stellen. Dan moet de database worden opgeschoond en gereorganiseerd en alle tabellen, indexen, objecten en tablespaces moeten weer op de juiste manier worden gepositioneerd. Met de juiste tools is het mogelijk dit in de live omgeving te doen, zonder onnodige overlast voor de gebruikers.

Brede inzetbaarheid
Vanuit efficiency oogpunt heeft het de voorkeur één enkele oplossing te implementeren om de groeiende informatiebehoefte van IT managers, applicatiebeheerders en helpdeskmanagers te beantwoorden. Met de juiste oplossing kan zowel OS als database monitoring binnen dezelfde omgeving gebeuren en kan elke log file worden geanalyseerd en gemonitord.

Schaalbaarheid
Om een brede inzetbaarheid binnen uw ICT omgeving mogelijk te maken, moet de oplossing schaalbaar zijn om mee te kunnen groeien met uw behoefte. Omdat vrijwel geen bedrijf 100% is gestandaardiseerd, adviseren wij een eenvoudig uitbreidbaar framework voor alle monitoring wensen.

Aan de slag met database monitoring
Wilt u database monitoring inrichten, of uw bestaande oplossing upgraden? Wij leggen u graag uit welke mogelijkheden er beschikbaar zijn, zoals proactief event management, data flashback, de mogelijkheid performance te plannen op basis van historische gegevens en real time diagnostics. Vraag het gratis solution paper Database Monitoring bij ons aan of neem contact met ons op om uw wensen en eisen te bespreken. www.quant-ict.nl, email glenda@quant-ict.nl, tel:0031 88-0882500